10. maaliskuuta 2015

Toronton laaksot

003-1-1

Photo: Anna Amnell

Olen asunut kymmenen vuotta Pohjois-Amerikassa, ja minulta kysytään vieläkin onko minulla ikävä sinne. Ikävöin jotakin: Pohjois-Amerikan kaunista luontoa. Torontossa kiinnyin etenkin laaksoihin.
Tämä Don-joen laaksossa sijaitseva puisto on mukana Aurora-kirjoissani sellaisena, kuin se oli 1900-luvun alussa.

Toronton syvät laaksot muodostavat urbaanin metsän. Laaksojen jyrkät reunat, vuolaasti tulvivat joet ja laaksoissa usein raivonneet rajut myrskyt ovat olleet syynä siihen, että laaksoihin ei ole  rakennettu taloja. Suurin osa laaksoista on säilytetty luonnonpuistoina, jotka ovat miltei koskemattomassa tilassa. Toronton seutu muodostui viimeisen jääkauden aikana eli noin 12000 vuotta sitten.

Suurin laaksoista, Don Valley, on Suomessakin tunnettu Ernest Thompson Setonin luontokirjoista, joissa laakso esiintyy vielä luonnontilassa. Juuri Don Valley on joutunut kokemaan suuria muutoksia Toronton muuttuessa suurkaupungiksi.

Ernest Thompson Seton asui kouluvuotensa 1800-luvun loppupuolen Torontossa, jonne hänen perheensä oli muuttanut Englannista. Hänen sukulaisensa omistivat torontolaisen laakson reunalla olevan Spadinan kartanon, joka on ollut osittain esikuvana Aurora-kirjojeni kartanolle. Spadina toimii museona, ja on nykyään entistettynä 1920-luvun asuun (ks Facebook/Spadina Museum).
Vierailin Spadinassa useaan kertaan Torontossa asuessani.

Aurora-kirjojen Vaahteralaakso on yhdistelmä useita laaksoja, joissa kävelin Torontossa asuessani.  Laaksojen luonto on ainutlaatuista, sillä jääkauden aikana niihin muodostui aivan oma kasvillisuus, joka poikkeaa niitä ympäröivästä luonnosta. Pidin luontopäiväkirjaa laaksossa kävellessäni, sillä aloin jo silloin 1980-luvun lopppuolella suunnitella kirjaa Torontosta. Laaksolla oli siinä hyvin tärkeä osuus. Niinpä esikoiskirjani alkaakin kuvauksella laaksosta, joka on tavallaan yksi päähenkilöistä sekä ensimmäisessä että kolmannessa kirjassani.

Sekä ensimmäinen että kolmas Aurora-kirjani alkavat tästä myyttisestä laaksosta. Toronton synty ensimmäisessä ja kolmannessa myrsky, joita oli laaksoissa usein. Kirjoitin Aurora-kirjat palattuani Suomeen, vasta 1990-luvulla. Kirjat ovat loppuunmyytyjä, mutta niitä on kirjastoissa. Nyt kolme ensimmäistä on yksissä kansissa yhteisniteessä, joka on myös e-kirjana. (Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora 2014)

Toby

Toby-kissa haudattiin laaksoon. Toby esiintyy Aurora-kirjoissa omana itsenään. (Piirros on poikani Matti Amnellin kuvitusta ensimmäiseen Aurora-kirjaan.)

Artikkelini sokerivaahteroista  ilmestyi Suomen luonto -lehdessä: Suomen luonto. 1988: 2, s. 36-37. (Kirjoitin silloin nimellä Pirkko Pekkarinen)
Don Valley -laaksossa kasvoi yli 40 metriä korkeita sokerivaahteroita, jotka olivat yli metrin läpimitaltaan. (Charles Sauriol "Rememebering Don")

Lisää puista kotisivublogissani
http://amnellanna.blogspot.fi/2015/03/lehmukset-ja-sokerivaahterat.html

Aurora-blogissa on paljon luontoaiheisia kuvia ja kirjoituksia. Katso hakusanat Aurora-blogin pohjassa.
http://aurorakirjat.blogspot.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti